top of page

Equipure

Laat een paard weer paard zijn

Tino.jpg

Ik was 8 jaar toen ik in de paardenwereld terecht kwam. Een vriendinnetje vroeg of ik mee op paardenkamp ging. Mijn mama vond dat ik dan toch eerst enkele lessen in het paardrijden moest volgen voor ik aan dit avontuur kon beginnen. Ik startte, zoals vele anderen, in groepslessen op verschillende maneges. Zelf had ik toen nooit een eigen pony of paard, maar ik verzorgde de dieren waar ik mee mocht rijden alsof ze van mij waren. De liefde die ik gaf, kwam steeds even veel terug.

Toch miste ik op veel momenten de zorg voor het paard dat ik in gedachten had. Ik heb veel paarden gezien die niet echt paard konden zijn. Paarden die niet konden leven in de vijf vrijheden die zo belangrijk zijn. Ze moeten immers vrij zijn van honger , onjuiste voeding en dorst. Vrij van fysieke en thermale ongemakken, pijn, letsel, ziekte, angst en chronische stress. Ten slotte moeten ze vrij zijn hun natuurlijke (soorteigen) gedrag te uiten. Die vrijheden zijn de basis van al wat daarop van training kan volgen, zodat het paard zich goed voelt in het hoofd en in het lichaam.

Dieren, maar vooral paarden, zijn altijd de rode draad geweest in mijn leven. Ik behaalde zo mijn ‘Bachelor in de Dierenzorg’ en ging aan de slag als leerkracht in het secundair onderwijs, waarbij ook dierenzorg op het programma stond. Gedurende enkele jaren was ik ook dierenoppas aan huis, maar toch bleven de paarden de bovenhand hebben. Zo kwam ik terecht bij Josepha Guillaume. Bij haar volgde ik de opleiding tot ‘Equus Universalis instructeur’. Ik vond eindelijk een opleiding en andere paardenmensen die op dezelfde golflengte als ik zaten als het gaat over het algemene welzijn van paarden. Voor mijn eindwerk tijdens deze opleiding heb ik mij meer verdiept in het getraumatiseerde paard.

Dit brengt mij bij het hoofdstuk ‘Equipure’, waarbij ik getraumatiseerde paarden wil helpen om weer paard te zijn. Ik wil paarden rehabiliteren, zodat ze lichamelijk en geestelijk goed in hun vel zitten. Hierbij is het werken vanop de grond en aan de hand voor mij belangrijker dan op de rug van het paard te zitten.
Equipure komt voort van de puurheid, de echtheid van paarden. Ze tonen ons hoe wij ons voelen en blijven ons altijd trouw, wat er ook gebeurt. Uitgaande van deze echtheid, deze puurheid, wil ik mij ook verder focussen op kinderen. Kinderen zijn immers even puur, ze zeggen wat ze denken en volgen hun gevoel bij beslissingen die ze moeten nemen. Bij Equipure wil ik deze kinderen helpen om op een juiste manier met paarden om te gaan en hen te leren paarden te trainen zodat ze een mooi geheel vormen. Natuurlijk kunnen ook jongeren en volwassenen bij mij terecht.

In 2022 behaalde ik het diploma van 'Manuele Lymfedrainage therapeut' bij 'De Blauwe Hengst'. Door deze zachte massagetechniek toe te passen, zullen paarden meer afvalstoffen afvoeren, sneller herstellen en zal hun algehele afweer en welzijn verbeteren.

Mijn doel is om iedereen die met paarden wil werken en bezig is, te begeleiden op een correcte manier, zodat paard en begeleider in balans zijn en ieder paard weer paard kan zijn.

Liefs, Isabel

Equipure: About Me
bottom of page